Crear actividad
Jugar Completar texto
3 . 1 Het gilde
De burgers van de stad verdienden hun geld met handel en ____________________ . Er waren hele staten met ____________________ van mensen met ____________________ beroep . Dat zie je nog terug in ____________________ , zoals Weversstraat of Ververssteeg .
Elke werkplaats werd geleid door een ____________________ . Een meester was lid van het ____________________ . Een gilde was een ____________________ van mensen met hetzelfde ____________________ of ambacht . Je moest lid zijn van een gilde om je beroep te kunnen ____________________ . Er waren heel wat ____________________ gilden in de ____________________ .
De gilden hadden strenge ____________________ en wetten . ____________________ moesten zich daaraan houden . Er waren regels over ____________________ en over prijs en kwaliteit van ____________________ . Het gilde wilde onderlinge ____________________ voorkomen . Gildeleden ____________________ elkaar bij ____________________ of overlijden . Zij organiseerden ____________________ , bijvoorbeeld op de feestdag van hun ____________________ . De gilden moesten ook mee de stad ____________________ als er ____________________ was . Als je een beroep wilde leren , werd je eerst ____________________ daarna ____________________ . Om ____________________ te worden , moest je eerst met een ____________________ bewijzen dat je erg ____________________ was in je ____________________ .