Crear actividad
Jugar Relacionar Columnas

Boogbrug Een boogbrug is het oudste ontwerp voor een brug. De constructie van een boogbrug berust op het feit dat de drukkrachten evenredig verdeelt worden over de boogvorm. Tevens is een boog één van de sterkste vormen.

Tuibrug Een tuibrug of een kabelbrug is een brug met 1 of meerdere pijlers. Aan elke pijler wordt door middel van strak gespannen kabels een stuk brugdek opgehangen.

Hangbrug Een hangbrug is een brug die opgebouwd is uit twee hoge pijlers die verbonden zijn met elkaar door één of meerdere dikke kabels. Aan deze dikke kabels worden fijne kabels bevestigd die de brug dragen en horizontaal houden.

Vakwerkbrug Een vakwerkbrug heeft zijn kracht te danken aan de vakwerkstructuur. Deze structuur wordt gekenmerkt door de driehoekige delen aan beide zijden van de brug. Deze soort brug doet denken aan bruggen waar treinen over rijden maar het kent meerdere toepassingen.

Balkbrug Een balkbrug is de eenvoudigste vorm van een brug. Het kan enkel gebruikt worden bij kleine overspanningen, denk bijvoorbeeld aan het oversteken van een beek of rivier. De oudste vorm van deze brug is waarschijnlijk een boomstam of plank over een beekje.