Crear actividad
Jugar Completar texto
Karel de Grote ( vermoedelijk Herstal , waarschijnlijk 2 april 747 - Aken , 28 januari 814 ) , afkomstig uit het geslacht der ____________________ , was vanaf 9 oktober 768 koning der Franken en vanaf 25 december 800 keizer van het Westen .

Deze kleinzoon van Karel ____________________ kreeg reeds tijdens zijn leven de bijnaam " de Grote " en geldt sinds de middeleeuwen als een van de belangrijkste heersers van het Westen . Het ____________________ Rijk kende onder hem haar grootste omvang . Met zijn kroning door paus ____________________ III op eerste kerstdag ____________________ in Rome , werd het keizerschap in West - Europa in ere hersteld . Op initiatief van keizer Frederik Barbarossa werd Karel de Grote op 29 december 1165 door de tegenpaus Paschalis III ____________________ verklaard . Reeds in het epos Karolus Magnus et Leo Papa ( eind 8e eeuw ) werd hij tot " Pater Europae " ( " Vader van Europa " ) uitgeroepen . Karel de Grote wordt beschouwd als een persoonlijkheid die het collectief Europees historisch bewustzijn heeft vormgegeven .

Zowel de ____________________ als de ____________________ voeren het begin van hun nationale geschiedenis terug tot Karel de Grote . De stad Aken stelde in 1949 als erkenning voor zijn verdiensten de Internationale Karelsprijs Aken in , die jaarlijks wordt uitgereikt .