Icon Crear Crear

Nieuwe grondstoffen door recyclage en de grenzen van recyclage

Completar frases

NT2. C1- Gatentekst.Artikels

Descarga la versión para jugar en papel

0 veces realizada

Creada por

Hungría

Top 10 resultados

Todavía no hay resultados para este juego. ¡Sé el primero en aparecer en el ranking! para identificarte.
Crea tu propio juego gratis desde nuestro creador de juegos
Compite contra tus amigos para ver quien consigue la mejor puntuación en esta actividad
  1. tiempo
    puntuacion
  1. tiempo
    puntuacion
tiempo
puntuacion
tiempo
puntuacion
game-icon

Completar

Nieuwe grondstoffen door recyclage en de grenzen van recyclage

NT2. C1- Gatentekst.Artikels

Boglárka Kozári
1

zou zetten herbruikbaar verdediging uitputting volwaardige om uitputten uitstoot

Hoe ? nieuwe ? grondstoffen creëren door recyclage ?

? Niets gaat verloren , niets komt erbij , maar alles verandert . ? Dit citaat , dat onterecht aan Antoine Lavoisier wordt toegeschreven , lijkt wel bedacht als van recyclage . Want vergis je niet : ? afval ? is wel degelijk grotendeels te in ? nieuwe materialen ? , die zijn om iets nieuws te creëren ! Een echte buitenkans om te vermijden dat we de grondstoffen moeten blijven . Er is immers zoiets als de ? zevende grondstof ? ( naast water , lucht , aardolie , aardgas , steenkool en mineralen zijn ook gerecycleerde producten een grondstof ) . En elk jaar helpt die ons om de van 700 miljoen ton CO2 te vermijden . Tegen 2030 het om een miljard ton gaan . Recycleren is dus een belangrijke hefboom om de van de aarde tegen te gaan .


2

oorspronkelijke vertrouwd begrip kunststoffen verwerkt verhieven dapper verwerking puin onrechte beschavingen versleten omzetting

Wat is recyclage eigenlijk ?

Recycleren lijkt een evident , maar een woordje uitleg is toch op zijn plaats . Volgens de Europese Unie is recyclage elke terugwinningsoperatie waarbij afval opnieuw wordt tot producten , materialen of stoffen voor de functie of voor andere doeleinden . Dit omvat de van organisch materiaal , maar niet de energieterugwinning , de voor gebruik als brandstof of om te storten .

Producten worden dus verwerkt als ze aan het einde van hun levenscyclus zijn gekomen , wanneer ze ten ( industrieel of huishoudelijk ) ? afval ? worden genoemd . Op die manier geven we opnieuw waarde aan onze oude , papier en karton , glas , en afbraakmateriaal , oude metalen , enz . We verwerken ze tot nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten . Klinkt , toch ? Uiteraard , want bijvoorbeeld metalen voorwerpen worden al sinds de bronstijd ( van 2700 tot 900 voor Christus ) gesmolten om het metaal te recupereren en er nieuwe voorwerpen van te maken . Eigenlijk kenden zowat alle oude een vorm van recycleren en onze grootouders deden daar nog aan mee . Ze het zelfs tot een kunst : ? iets nieuws maken met iets ouds . ?

3

inzamelpunt hergebruiken beschikken op vervuiling overeenstemt uitspaart waarderen

Enorme uitdaging voor het milieu

Het is duidelijk dat we er met recyclage in slagen om een deel van ons afval te .
Dat heeft een dubbele impact :
- het af te voeren volume afval verkleint en er treedt minder op ;
- we besparen op grondstoffen die we uit de bodem halen , want we over gebruiksklare gerecycleerde materialen !

Neem als voorbeeld een lamp die je in het binnenbrengt . Ze wordt vrijwel volledig gerecycleerd en alle onderdelen krijgen een nieuw leven : uit het glas ontstaan isolatieproducten , de metalen ( koper , ijzer , aluminium ) zijn perfect te en moeten dus minder in mijnen worden gedolven . Wist je dat een ton gerecycleerd karton 2 , 5 ton hout ? Dat elke ton gerecycleerd plastic met 700 kg ruwe aardolie die niet verbruikt wordt ? Dat je met elk blad gerecycleerd papier dat je gebruikt een liter water uitspaart , 2 , 5 Wh energie en 15 g hout ?

4

geweten voordelen taaie dienen luchtvervuiling ontworpen onrecycleerbaar gecombineerd houdbaarheid afgebroken terecht dergelijke zuurstof rit oorspronkelijke stevig zouden verweven reden bestaan soepel hormoonverstorend

De grenzen van recyclage

Plastics sorteren is één ding , recycleren een ander . Sommige kunststoffen zijn klanten om te recycleren . Veel plastics zijn ook nooit ontworpen om later weer te worden .
Sorteren is een succesverhaal in België , omdat met de huidige technologie ondertussen heel goed de verschillende soorten plastics uit elkaar kunnen worden gehaald .
Het probleem is dat er makkelijke en moeilijke plastics . PET ( polyethyleentereftalaat ) ? typisch gebruikt voor drankflessen ? is een makkie voor recyclage . PET kan heel makkelijk hersmelt worden : je krijgt dan PET - korrels die perfect als bouwblokken kunnen voor nieuwe PET - flessen . En het gerecycleerde plastic is ook even goed als het .
Maar onderzoekers geen werk op de plank hebben als het altijd zo eenvoudig was . Er bestaan veel moeilijke kunststoffen . Denk bijvoorbeeld aan polyamides , de basis voor nylon . Daar worden rugzakken van gemaakt , of touw . Dat heeft een goede : die polyamides maken het product heel . Maar er is te weinig nagedacht over wat we met al die nylon producten doen op het einde van de . Ze bevatten veel stikstof : dat betekent bij verbranding .
De die plastics bieden zijn meestal slecht nieuws voor de recyclage ervan . Een goed voorbeeld zijn multilayer - plastics , die uit twaalf lagen kunnen bestaan . Denk aan de verpakking rond een blok kaas . Dat zijn eigenlijk verschillende laagjes plastic met elk hun eigen functie . Het ene laagje houdt water tegen , het andere , nog een ander geurtjes enzovoort . Dat komt uiteraard de ten goede , maar het is een nachtmerrie om al die laagjes , soms ook nog met lijm ertussen , weer uit elkaar te halen . Zo ? n multilayer - kunststof is nooit om later weer af te breken . Waar gaat dat al dat afval naartoe ? Meestal wordt het verbrand of belandt het op een stort . Maar het komt in ieder geval in ons milieu .
Het wordt nog complexer als kunststof wordt met andere stoffen . Een voorbeeld zijn onze kleren : In je sokken zit niet alleen textiel , maar ook elastaan , een kunststof die de rek in je sok houdt . Dat textiel en die kunststof zitten , en zijn heel moeilijk uit elkaar te halen . Of denk aan truien of T - shirts met tekeningen of logo ? s in plastic erop : dat plastic maakt de kleren .
Veel plastics worden ook gecombineerd met additieven , bijvoorbeeld ftalaten ? dat zijn weekmakers die het plastic maken . Van die weekmakers is dat ze een negatief effect hebben op de gezondheid , ze zijn . Als je plastics wil recycleren , eindig je dus ook met schadelijke chemicaliën .