Crear actividad
Jugar Completar frases
V srednjem veku je najprej nastala izklju ? no enoglasna vokalna cerkvena glasba v obliki ____________________ korala in se imenuje po pape ? u ____________________ Velikem . Obsega okoli 3000 spevov , ob njem pa se izoblikujejo cerkveni tonski na ? ini ali lestvice . Z Gvidom Are ? kim povezujemo znamenito ____________________ roko , ki je omogo ? ala petje napevov tudi brez ____________________ zapisa . Ut , re , mi , fa , sol , la so srednjeve ? ki ____________________ zlogi , nekaj teh poznamo tudi danes . Hildegarda ____________________ je bila prva znana ____________________ v zgodovini glasbe in je bila vsestranska osebnost : ____________________ , misti ? arka , zdravnica , opatinja in pesnica .
O razvoju posvetne glasbe pri ? ajo slikovni in ____________________ viri , teme posvetnih sklad pa so bile vino , ____________________ na sre ? o in ____________________ . Posvetno glasbo so prepevali in igrali srdenjeve ? ki pevci - vitezi , ki so jih v Franciji imenovali ____________________ , v Nem ? iji pa ____________________ . Skladatelj Carl ____________________ je uglasbil 25 pesmi iz zbirke Carmina ____________________ in je eno najbolj priljubljenih del 20 . stoletja .
Prve oblike ve ? glasja imenujemo ____________________ , kar pomeni spajanje ve ? glasov . ____________________ je petje kjer so vsi glasovi razmeroma enakovredni in se med seboj prepletajo , ____________________ pa je takrat , ko ima vodilno vlogo le en glas , drugi pa spremljevalno . Med srednjeve ? ka glasbila ? tejemo ____________________ , fidel , rebek , dude , portativ , boben , pi ? ? al in druga .
Obdobju renesanse re ? emo tudi obdobje razcveta vokalne glasbe ali zlata doba ____________________ . Najpomembnej ? i obliki cerkvene glasbe sta bili ma ? a in ____________________ , med posvetnimi pa madrigal in ? anson . ____________________ je glasbilo arabskega izvora , ki se je v renesansi zelo raz ? irilo po Evropi , ____________________ pa imenujemo in ? trumentalno skladbo , ki ji je bila sprva namenjena .
Na Slovenskem smo v obdobju renesanse dobili prvi dve knjigi , ____________________ in Abecednik , ki ju je napisal Primo ? ____________________ , prav taok je napisal tudi prvo pesmarico Eni psalmi . K najve ? jim skladateljem renesanse pri nas pri ? tevamo tudi ____________________ , ki je napisal zbirke motetov , madrigalov in ? tevilne ma ? e .
Obdobje med letoma 1600 in 1750 imenujemo ____________________ . V tem obdobju je bila glasba ve ? inoma privilegij ____________________ . Razvijati se je za ? ela orkestralna glasba , oblike komorne glasbe ter velike vokalno - instrumentalne zvrsti - opera , oratorij in kantata . ____________________ je uvodna glasba , ve ? inoma brez dolo ? ene oblike , tokata pa je oblika instrumentalne glasbe predvsem za glasbila s tipkami . Med pomembne skladatelje baroka sodijo ____________________ , Händel in Vivaldi . Zelo znan je tudi ____________________ , kjer so v Piranu po njemu poimenovali trg z njegovim kipom .