Crear actividad
Jugar Completar frases
Nota : El text està repetit dues voltes , Primer l'has de llegir i més avall omplir els buits .

La unitat mínima de la matèria és l'àtom . Els àtoms s'agrupen en molècules .
Quan una substancia té només un tipus de molècules es diu que és una substància pura .
A la natura és prou difícil trobar substàncies pures , el més normal és trobar mescles de compostos . Per exemple la llet . La llet no és una substància pura , és una mescla de molts compostos ; té proteïnes , calci , lactosa , aigua , etc .

Hi ha dos grans tipus de mescles : mescles heterogènies i mescles homogènies .
Les mescles heterogènies són les que es veuen a simple vista els diferents components , per exemple un plat de fideu , que es veuen els fideus ben diferenciats del brou . A les mescles heterogènies els components es separen per mètodes físics com el filtrat .
Les mescles homogènies són mescles en què no es diferencien a simple vista els components . Hi ha diferents tipus :

La llet amb Colacao és una suspensió , si la deixem reposar s'asorra el colacao . Es diu decantació .
L'oli amb aigua . És una mescla homogènia molt inestable , només s'aguanta uns segons . S'anomena dispersió . es separa espontàniament .
La maionesa , és una mescla d'oli , aigua i algun component emulgent com pot ser la lecitina de l'ou , la mescla és estable i s'anomena emulsió .
L'aigua i la sal o el sucre . es mesclen químicament amb l'aigua i desapareixen de la nostra vista , la mescla s'anomena dissolució i només es pot separar per destil·lació .


La ____________________ mínima de la matèria és l'àtom . Els ____________________ s'agrupen en molècules .
Quan una substancia té només un tipus de ____________________ es diu que és una substància ____________________ .
A la ____________________ és prou difícil trobar substàncies pures , el més normal es trobar ____________________ de compostos . Per exemple la llet . La llet no és una substància pura , és una ____________________ de molts compostos ; té proteïnes , ____________________ , lactosa , aigua , etc .

Hi ha dos grans tipus de mescles : mescles ____________________ i mescles ____________________ .
Les mescles ____________________ són les que es veuen a simple vista els diferents components , per exemple un plat de fideu , que es ____________________ els fideus ben diferenciats del brou . A les mescles heterogènies els components es separen per mètodes físics com el ____________________ .
Les mescles homogènies són mescles en què ____________________ es diferencien a simple vista els components . Hi ha diferents tipus :

La llet amb Colacao és una ____________________ , si la deixem reposar s'asorra el colacao . Es diu ____________________ .
L'oli amb aigua . És una mescla ____________________ molt inestable , només s'aguanta uns segons . S'anomena ____________________ . es separa espontàniament .
La maionesa , és una mescla d'oli , ____________________ i algun component emulgent com pot ser la lecitina de l'ou , la mescla és estable i s'anomena ____________________ .
L'aigua i la ____________________ o el sucre . es mesclen químicament amb l'aigua i desapareixen de la nostra vista , la mescla s'anomena ____________________ i només es pot separar per ____________________ .