Crear actividad
Jugar Completar frases
Pèricles estava convençut que ____________________ , la polis més poderosa de Grècia i bressol de la democràcia , havia de disposar dels edificis adients per mostrar el seu poder , malmesos en bona part després de la invasió ____________________ dels exèrcits de Xerxes . L'antiga Acròpolis seria l'espai escollit per a iniciar un programa d'obres públiques com mai s'havia vist . Per a finançar - lo , comptava amb el tresor aportat pels aliats de la lliga de ____________________ : ja que Atenes complia la funció protectora assignada , podia dedicar els diners al que li semblés .

El gran estadista atenés nomenà escultor i supervisor el seu amic ____________________ . El bast programa d'obres públiques incloïa continuar les obres de la llarga muralla fins al ____________________ , dotar l'Acròpolis d'una entrada solemne ( els ____________________ ) , bastir - hi als peus un odèon ( edifici dedicat a la ____________________ ) i erigir temples en diversos punts de la ciutat .

Centrem - nos en ____________________ d'Atenes . Hom arribava a l'entrada per una via amb escales als costats , que , passats els Propileus , continuava fins al Partenó i era el camí de les processons de les ____________________ . Els Propileus , gran pòrtic d'entrada , foren bastits per ____________________ . Al costat dels Propileus s'aixeca el temple d'Atena ____________________ , petita capella d'estil jònic feta per Cal·lícrates .

Els Propileus donaven entrada a una esplanada dominada per tres monuments : l'estàtua ____________________ Prómakhos , el Partenó i l'Erectèon . L'estàtua , de bronze i d'uns 15 m d'alçària , era obra de Fídies . Perduda , en resten reproduccions en monedes i descripcions .

El ____________________ , temple dedicat a Atena Pàrtenos , fou construït on abans se n'erigia un altre destruït en les Guerres ____________________ . Els seus arquitectes foren Ictinos i Cal·lícrates , i Fídies supervisà l'obra . És un temple ____________________ amb 8 columnes en els seus costats més curts i 17 en els més llargs . Construït amb marbre pentèlic i policromat en la seva totalitat , en el temple es barregen els ordres ____________________ i dòric . La decoració escultòrica de les mètopes presenta la gigantomàquia i l'amazonomàquia , la destrucció d'Ílion i la centauromàquia . El ____________________ mostra la processó de les Panatenees . Els frontons presenten el naixement d'Atena i la seua lluita amb ____________________ per l'Àtica .

Un altre centre de culte important de l'Acròpolis era ____________________ . S'hi retia culte , entre altres , a Atena i Posidó . Destaca el pòrtic sostingut per sis famoses pilastres amb forma de dona anomenades ____________________ .

Al peu de l'Acròpolis estava el Teatre de ____________________ . Uns segles més tard es va construir ____________________ d'Herodes Àtic .

Al nord de l'Acròpolis estava ____________________ , un espai obert amb galeries porticades , les ? ? ? ? ? , dedicades a l'oci i al comerç , a resguard del sol i del vent o la pluja . Altres edificis més o menys propers eren el Tesèion , el Metroon , el Buleutèrion , el Pritaneu , l'Estrategeu . . .