Crear actividad
Jugar Completar frases
De aarde beschrijft een baan rond de zon in de vorm van een ____________________ . De wenteling van de aarde rond de zon noemen we de ____________________ . De aarde voert dit uit in ____________________ dagen ____________________ uur ____________________ minuten en ____________________ , 2 seconden . De aardas staat schuin en vormt daarbij altijd een hoek van ____________________ met een loodrechte op die aardbaan . De aardrevolutie geeft twee belangrijke ____________________ :
1 ) De afstand van de zon tot de aarde verandert gedurende het jaar . In de zomer ( op het noordelijk halfrond ) staat de aarde het verst van de zon : in het ____________________ . In de winter staat ze het dichtst bij de zon : in het ____________________ .
2 ) Eén jaar is de duur van één omwenteling rond de zon en is de basis van onze tijdseenheid . Omdat dit niet een gehele dag duurt , moeten we een correctie invoeren , namelijk een ____________________ . Alle jaren ____________________ door ____________________ en alle eeuwjaren deelbaar door ____________________ zijn schrikkeljaren en krijgen in februari een dag extra namelijk 29 februari .
Eén van de ____________________ van de aardrevolutie en de schuine stand van de aardas zijn de opeenvolging van de ____________________ . De ____________________ en de verhouding ____________________ en ____________________ veranderen in de loop van het jaar , waardoor de seizoenen ontstaan . Op 21 maart en 23 september vallen de zonnestralen 's middags loodrecht op de ____________________ . Bij het begin van de ____________________ en van de ____________________ zijn de lengte van de dagen overal op aarde gelijk aan de nacht . Op 21 juni staat de zon 's middags loodrecht op de ____________________ keerkring . Op het noordelijk halfrond zijn de dagen in de zomer merkelijk langer dan de nachten . Op 22 december staat de zon 's middags loodrecht boven de ____________________ keerkring . In de winter zin de dagen merkelijk korter dan de nachten op het noordelijk halfrond .