Crear actividad
Jugar Relacionar Columnas

18de eeuw

19de eeuw

1912

Oudheid

1924

1959

1979

Middeleeuwen

1948

1989

16de eeuw

Verklaring wordt Verdrag IVRK= Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind Verdrag= bindend karakter, legt verplichtingen op

= Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens Opgesteld door de landen van de Verenigde Naties. Toepasbaar op ALLE mensen vanaf hun geboorte. Altijd recht op mensenrechten. Worden toch soms beperkt (vb: gevangenisstraf=beperking van de vrijheid).

IVRK wordt door België getekend Het IVRK telt 41 kinderrechten. Getekend door bijna alle landen. VS heeft het Verdrag tot op heden nog altijd niet getekend.

Kindermoord = Infanticide

Industriële revolutie Grootschalige fabrieken Heel lage lonen (uitbuiting) : armoede Kinderarbeid

Kinderbeschermingswet 20ste eeuw = eeuw van het kind Kind werd in een andere categorie geplaatst. Ze zijn machteloos en moeten beschermd worden.

= Verklaring van Genève Antwoord op de wreedheden tijdens Wereldoorlog I en de gevolgen na de oorlog. (weeskinderen, armoede, …). Vijf kinderrechten gericht op de bescherming van kinderen.

= De Verlichting Kind is van nature goed. Volwassene ‘in wording’ (het kind is nog niet af). Er werd aandacht besteed aan de ontwikkeling van het kind.

= Verklaring voor de Rechten van het Kind Een nieuwe verklaring. 10 rechten ipv 5 VN bleef over kinderrechten nadenken.

Hoog risico op kindersterfte, hierdoor werd er weinig aandacht besteed aan de kinderen. Pas aandacht wanneer het kind de eerste jaren ‘overleefd’ had. Kind werd aanzien als mini-volwassene.

School heeft de rol als opvoeder. Ouders trokken zich weinig aan van de opvoeding. Opvoeding, discipline en training moesten het kind ‘goed’ maken.