Crear actividad
Jugar Relacionar Columnas

Πώς πρέπει δηλαδή να συμπεριφερθούμε εμείς στον πλησίον για να σωθούμε;

Για ποιο λόγο είπε ο Χριστός την Παραβολή αυτή στον νομοδιδάσκαλο;

Ποιος είναι ο πλησίον μας;

Ποιο είναι το δίδαγμα της Παραβολής του Σπλαγχνικού Σαμαρείτη;

Πώς συμπεριφέρθηκε ο Σαμαρείτης στον αβοήθητο άνθρωπο;

Τί έκαναν οι άλλοι περαστικοί στον χτυπημένο άνδρα;

Ποιο είναι το μήνυμα της παραβολής;

Πρέπει να σεβόμαστε κάθε συνάνθρωπό μας, άσχετα αν είναι φίλος ή εχθρός, να του συμπαραστεκόμαστε και να τον βοηθάμε, είτε με παραδείγματα, είτε με λόγο, ή ακόμα και με τη σιωπή μας. Να μην τον κρίνουμε αλλά να τον αγαπάμε και να τον βοηθάμε χωρίς διακρίσεις

Ο συντοπίτης του άνδρας,ο ιερέας, πέρασε μπροστά από τον άνθρωπο, αλλά έφυγε διότι ήταν βιαστικός. Ο λευΐτης πέρασε κι αυτός αλλά μόλο που αντίκρυσε κι αυτός τον άνδρα που λήστεψαν, έφυγε βιαστικά για να μην βρεθεί στην ίδια θέση μ΄ αυτόν.

Του φρόντισε τις πληγές, τον ανέβασε στο υποζύγιό του, και πλήρωσε γι αυτόν στο πανδοχείο μέχρι την ανάρρωσή του.

Ο Χριστός είπε αυτήν την παραβολή στο νομοδιδάσκαλο, αλλά και σε όλους όσους ακούν την παραβολή αυτή, για να πάρουν παράδειγμα από τη διήγηση αυτή,, δηλαδή να μην αδιαφορήσουν για κάθε ανήμπορο άνθρωπο, όπως οι ομοϊδεάτες του, αλλά να τον βοηθήσουν σαν τον Σαμαρείτη, που τον βοήθησε κι ας τον θεωροούσε ο άνθρωπος εχθρό του.

Ο Χριστός θέλει όλους μας να είμαστε κοντά του, αλλά δεν μας αναγκάζει. Αν όμως πραγματικά θέλουμε να πάρουμε παράδειγμα αυτές τις παραβολές και να τις κάνουμε τρόπο ζωής. Στην πραγματικότητα δεν είναι δύσκολο και ακατόρθωτο.

Να σεβόμαστε και να αγαπάμε τον πλησίον μας όπως και τον εαυτό μας.

Πλησίον μας είναι ο κάθε συνάνθρωπός μας, φίλοςμας ή όχι.