Crear actividad
Jugar Completar frases
FASE 1 : de menstruatie of maandstonden

In die fase brokkelt het ____________________ af . Door samentrekkingen van de baarmoederspier worden de bloedvaten in het baarmoederslijmvlies samengedrukt . Het baarmoederslijmvlies krijgt onvoldoende bloed , waardoor er ook te weinig zuurstofgas naar de slijmvliescellen gaat . Het gevolg is dat het baarmoederslijmvlies afsterft en dat kleine bloedvaatjes openscheuren . Dat gaat gepaard met ____________________ . Door het regelmatig samentrekken van de baarmoederspier worden de slijmvliesresten via de ____________________ naar buiten afgevoerd . Dat maandelijkse verschijnsel is de ____________________ . De fase duurt ongeveer 4 tot ____________________ dagen .


FASE 2 : de ____________________

Als de menstruatie ten einde loopt , start in een van de ____________________ de groei van een aantal follikels en de rijping van de eicel . Geleidelijk aan wordt op de baarmoederwand een nieuw slijmvlies gevormd .


FASE 3 : de eisprong

Ongeveer 14 dagen na het begin van de cyclus is slechts één follikel volledig gerijpt . De follikel barst open en de eicel komt vrij uit de eierstok . Dat moment heet de ____________________ of ovulatie . De eicel wordt opgevangen door de ____________________ en schuift dan door naar de baamoeder . De volgende dagen zal het baarmoederslijmvlies veel haarvaatjes aanmaken en verdikken .


FASE 4 : opbouw baarmoederslijmvlies

De tocht naar de ____________________ loopt over een afstand van 10 centimeter en duurt ongeveer 5 dagen . De eicel blijft maximaal ____________________ uur in leven . Om tot een bevruchting te komen , moet de ontmoeting met een zaadcel daarom in het begin van de eileider plaatsvinden . Het verdikte baarmoederslijmvlies houdt zich na de eisprong ongeveer twaalf dagen klaar om het ____________________ , dat eventueel uit de bevruchte eicel is ontstaan , te laten innestelen . Hoe dat 'ingroeien' in het baarmoederslijmvlies gebeurt , bespreken we later . Als in die periode geen innesteling heeft plaatsgevonden , stopt de bloedtoevoer via de haarvaten . Vanaf de 26ste dag ____________________ het baarmoederslijmvlies af , tot het op de 28ste dag loskomt . Een nieuwe ____________________ en dus een volgende cyclus kunnen beginnen .