Crear actividad
Jugar Crucigrama
1 Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen. Dit is ontspanning en ... (2 woorden, maar schrijf ze hier aan elkaar).
2 Een kind wordt niet te snel van zijn stuk gebracht. Zelfzekerheid, zelfvertrouwen, een gevoel van eigenwaarde vertaalt zich in een ‘trotse’ houding: zich ‘groot’ en ‘sterk’ voelen. Dat positieve zelfbeeld is de basis voor weerbaarheid: het laat niet zomaar over zich heen lopen, het is assertief.
3 “Als een vis in het water. Voelt een kind zich goed, dan is dat duidelijk te zien. Op vele manieren toont het dat het gelukkig is.”
4 Een kind straalt van levenslust: de blik is levendig, het gelaat expressief. De lichaamshouding is opgericht, ruimte innemend (zeker niet ineengezakt of met hangende schouders).
5 Een kind reageert ontvankelijk, aanspreekbaar, spontaan, ... Contacten met anderen verlopen vlot en geven veel voldoening. Het is blij met de aandacht die het krijgt: een knuffel, een pluim, een troostend woord, wat aanmoediging of hulp.
6 Dat is plezier hebben, deugd hebben aan elkaar en aan de dingen. Het kind glundert, babbelt spontaan, zingt, glimlacht, schatert, ...
7 Als een kind contact heeft met zijn gevoelens, kan het genieten, maar tegelijk ook moeilijke momenten snel te boven komen. Het heeft immers voeling met zichzelf, dus verdringt het geen emoties. Het kind is in ....(zoek dit woord) met zichzelf.
2
1
4
5
7
3
6