Crear actividad
Jugar Completar texto
De koning van Frankrijk ____________________ was een absoluut vorst . Op 14 juli ____________________ bestormt een boze groep mensen de Basitlle in Frankrijk . Dit is het begin van de ____________________ revolutie . Frankrijk was verdeeld in ____________________ standen . De eerste stand was de ____________________ . De tweede stand was de ____________________ . De derde stand waren de ____________________ en ____________________ . Deze laatste stand was de ____________________ . De derde stand had ____________________ rechten en moest belasting betalen . De eerste en tweede stand hoefde geen ____________________ te betalen . De derde stand was pikte het niet en kwam in ____________________ . Mensen die in opstand kwamen werden vermoord door de ____________________ . De boeren en burgers wilden ____________________ rechten .
Rond 1700 had Nederland geen koning of koningin . Nederland was een ____________________ . Nederland werd bestuurd door ____________________ mensen . De rijke mensen waren de ____________________ in Nederland . Nederland was in de vorige eeuw een rijk en ____________________ land . Deze eeuw van tijdvak 6 noemen we de ____________________ eeuw van Nederland . Helaas was deze goede tijd voorbij . Er was ____________________ eten en de burgers van Nederland waren ____________________ .
Als halverwege de 18de eeuw ____________________ Willem V , een edelman , die zich als ____________________ gedroeg aan de macht komt . Gaat het ____________________ in Nederland . Willem V wilden ____________________ veranderen in Nederland . Hij wilde de rijke en machtige mensen te ____________________ houden .
De burgers in Nederland kwamen in opstand tegen Willem V . Zij noemden zichzelf ____________________ . Zij vonden dat Nederland ____________________ bestuurd moest worden en eiste dat Willem V en zijn gezin moesten vluchten naar ____________________ .
Als in 1799 ____________________ de macht grijpt in Frankrijk , wordt ook Nederland veroverd door Frankrijk . Omdat de Fransen de macht in Nederland hadden , gingen de rijke burgers zich kleedden in de Franse ____________________ .
Pas nadat Frankrijk verslagen was , werd Nederland weer baas in eigen land . Veel Nederlanders wilden dat de ____________________ van Willem V de nieuwe koning van Nederland werd . In 1815 werd ____________________ de nieuwe koning van Nederland .
Nederland ____________________ halverwege de 18de eeuw in mensen . Deze mensen noemen we ____________________ . Zij werden uit Afrika gekocht en vervoerd naar de ____________________ in Zuid - ____________________ . Daar moesten zij hard werken voor de Nederlanders . De Nederlanders brachten goederen als brandewijn , geweren en andere materialen naar ____________________ . De Nederlanders ruilde deze goederen om voor ____________________ slaven . Deze afrikanen waren vaak gevangen door andere Afrikanen . De Nederlanders wilden graag de ____________________ producten als ____________________ , ____________________ en ____________________ . De slaven werden erg ____________________ behandeld . Als straf werden slaven geslagen met een ____________________ en als ze wegrende werden de slaven ____________________ . Omdat de slaven het erg slecht hadden gingen zij ____________________ schrijven over hun zware tijd . Deze muziekstijl noemen we de ____________________ . Uiteindelijk vinden veel mensen in Nederland dat ____________________ niet meer kan . De Nederlanders willen dat de slavernij wordt ____________________ .