Crear actividad
Jugar Relacionar Grupos
1. Groep 1
2. Groep 2
3. Groep 3
4. Groep 4

Sieg Heil

Deze uitroep is strafbaar! Nochtans betekent het enkel “Heil aan de overwinning” en is van oorsprong uit de Romeinse Tijd. De negatieve connotatie is weliswaar afkomstig van het Naziregime. Aanhangers doopten deze roep namelijk om tot de ‘Hitlergroet’. Zeker vermijden!

Bijnaam voor mensen afkomstig van respectievelijk Oost-/ West-Duitsland tot 1989. Zoals reeds vermeld zijn er nog heel wat overlevenden uit deze tijd. Gezien het turbulente verleden en de toen grote verschillen, houden Duitsters vandaag niet zo van deze categorisering. Spreek ze maar gewoon aan met de voornaam!

Wir haben es nicht gewusst!

Dit gezegde staat voor de ironische houding van de Duitsers tegenover de Holocaust. Na Wereldoorlog 2 werden deze namelijk geconfronteerd, onder andere tijdens het proces van Neurenberg (1945-46), met de harde feiten en verschrikkelijke daden van de Nazidictatuur. Vele burgers beweerden toen dat ze niets van de deportaties en massamoordpraktijken afwisten, wat aangezien de omvang van de praktijken onmogelijk was. Tegenwoordig wordt het in informele contexten soms nog eens gebruikt om aan te kaarten dat iemand liegt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel geloofde begin 2015 dat Duitsland de massavluchtelingenstroom wel zou aankunnen. Aangezien de Europeanen verzuren en de migratie een groot probleem blijkt te blijven, ga je in de omgang deze onderwerpen toch best omzeilen want ook dit gezegde heeft een negatieve connotatie gekregen. Na de verkiezingen van september ‘17 moest de partij van Merkel zelfs heel wat procenten inleveren aan het extreemrechtse AfD (Alternative für Deutschland) die haar (uitspraak) verantwoordelijk achten voor de problematieken omtrent migratie.

Ossi/Wessi

Wir schaffen das!