Crear actividad
Jugar Relacionar Columnas

Kicken is een handeling waarbij iemand uit een ruimte of spel op internet "getrapt" wordt. In tegenstelling tot een ban kan degene die gekickt is wel terugkeren naar de ruimte of het spel. Kicken gebeurt meestal omdat een speler onwenselijk gedrag vertoont maar soms speelt een persoonlijke band ook een rol. Sommige mensen kicken anderen omdat zij die persoon niet mogen of niet kennen. Een andere veel voorkomende reden is mensen kicken omdat ze de spelregels niet naleven.

Flaming is het plaatsen van berichten op het internet die aanvallend of beledigend zijn. Dit kan met opzet worden gedaan of zonder er goed bij na te denken. Zulke berichten worden flames genoemd. Flames worden vaak geplaatst als antwoord op een zogenaamde flamebait: een reactie bedoeld om een flame uit te lokken, een provocatie. Een flame kan elementen van een normaal bericht bevatten, maar kan door zijn bedoeling onderscheiden worden van een normaal bericht.

Cijfergooien is het fenomeen waarbij kinderen en jongeren hun selfies laten beoordelen (met een rapportcijfer) door leeftijdsgenoten. Geen probleem zolang ze er zelf om vragen (bv. via #cijfervragen of @cijfervragen) en/of ze elkaar hoge cijfers geven. Maar de rapportcijfers worden regelmatig ongevraagd uitgedeeld en/of er worden lage cijfers uitgedeeld. Dat resulteert in pesten, uitschelden en buitensluiten.

Treitervloggers als Ismail Ilgun en rapper Boef zijn in heel korte tijd BN’ers geworden. Maar wat is de betekenis van treitervlogger? In hun vlogs treiteren ze omwonenden of voorbijgangers. Ook passen ze er niet voor om politieagenten lastig te vallen en pesterig de camera vlak voor hun neus te houden. Agenten houden daar niet van, vooral ook omdat ze herkenbaar in beeld verschijnen. Indien een vlog tienduizenden keren wordt bekeken krijgen deze ambtsdragers belangstelling waar ze niet op zitten te wachten. Die kunnen echter niets tegen dit soort pesterij doen, omdat filmen onder vrijheid van meningsuiting valt.

Zo nu en dan duikt er in discussies op internet een gebruiker op wiens mening de overige reacties in vuur en vlam zet. Deze – vaak anonieme – gebruiker geeft een mening die volkomen tegendraads is of poneert een onzinnige, onhoudbare stelling, kan behoorlijk grof in de mond zijn en speelt op de man. Zo’n pestkop, die als enige doel het verstoren van de orde heeft, wordt een trol genoemd.

Op bangalijsten worden de namen van meisjes genoemd die bepaalde seksuele handelingen verrichten. In sommige gevallen worden ze genoemd met naam, achternaam en linkjes naar hun Twitter- of Facebookaccount.

Is het verzamelen en publiceren van persoonsgegevens legaal? De vraag is dus of het wel is toegestaan om persoonsgegevens van iemand te verzamelen en op internet bij elkaar te zetten. Als het klaarblijkelijk de bedoeling is dat er geweld wordt gepleegd tegen de gedoxte persoon, mag dat uiteraard in elk geval niet. Maar ook zonder aan te zetten tot geweld, kan de doxer zich op juridisch glad ijs begeven. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt immers strenge regels aan het verwerken van persoonsgegevens. En reken maar dat het bij elkaar zoeken en online (her)publiceren van iemands persoonsgegevens onder ‘verwerken’ valt. (Zo ongeveer alles wat je maar kunt doen met persoonsgegevens valt overigens onder verwerken.)

Grooming is digitaal kinderlokken. Er is sprake van grooming als een volwassene via ICT contact legt met een kind, met de intentie om dat kind te ontmoeten met het doel om seksueel misbruik te plegen of kinderpornografische afbeeldingen te produceren. Contacten kunnen bijvoorbeeld gelegd worden via sociale netwerksites of chatprogramma’s, maar ook de sms en e-mail valt hieronder. Een volwassene kan zich voordoen als minderjarige om contact met het kind te krijgen, maar dit gebeurt (lang) niet altijd. Grooming is verboden sinds 1 januari 2010

Bezemen is een vorm van cyberpesten. Bezem is straattaal voor hoer. Bezemen is een meisje online afschilderen als een hoer. Meestal minderjarige jongeren halen foto’s van meisjes van social media, monteren die achter elkaar en zetten er vervolgens beledigende of bedreigende seksistische teksten bij in een filmpje. Soms staan naam en toenaam van het meisje in kwestie er ook bij. Een muziekje eronder, uploaden naar YouTube en klaar. De jongeren die dit doen zien er zelf meestal weinig kwaad in, maar voor het slachtoffer begint de ellende dan pas, want dergelijke filmpjes gaan een eigen leven leiden. Ze zijn ook moeilijk van het web te verwijderen. Uit onderzoek onder tieners en jong volwassenen blijkt dat jongeren het slechts zien als digitaal flirten, 39 procent geeft aan dat ze het wel eens gedaan hebben. Maar bezemen kan tot juridische stappen leiden, omdat er sprake kan zijn van smaad en/of laster, belediging en soms zelfs discriminatie of bedreiging