Crear actividad
Jugar Completar frases
Stuifmeel dat in de mannelijke ____________________ wordt gemaakt moet op de vrouwelijke ____________________ terechtkomen om de zaad - en eicellen samen te laten komen . Pas dan kan een plant ____________________ worden en zich voortplanten . De bestuiving van bloemplanten vindt bij sommige soorten plaats door de wind , bij andere door ____________________ . Wanneer het stuifmeel rijp is , komt het vrij en kan het verspreid worden . Planten kunnen alleen planten van de eigen soort ____________________ . Elke soort heeft namelijk zijn eigen specifieke ____________________ .


Bloemen die door de wind worden bestoven hoeven ____________________ opvallend te zijn . Vaak zijn ze klein , groen en hebben ze ____________________ felle kleuren . Grassen worden altijd door de wind bestoven , net als veel loofbomen . De ____________________ van deze planten bevinden zich vaak buiten de bloem , waardoor het stuifmeel beter bereikt kan worden door de wind . De wind voert het lichte stuifmeel mee , soms zelfs kilometers verder . Een deel zal op de ____________________ van andere planten van dezelfde soort terechtkomen . Ook de stampers hangen uit de bloem . Vaak zijn ze kleverig , waardoor ze beter stuifmeel kunnen opvangen . Een groot deel van het stuifmeel zal echter verloren gaan omdat het niet op de goede bloemen terechtkomt . Daarom maken bloemplanten die door de wind bestoven worden een zeer ____________________ hoeveelheid stuifmeel aan . Planten bestuiven zichzelf soms ook . Dit kan handig zijn als er geen soortgenoten in de nabije omgeving voorkomen , maar een nadeel is dat er geen ____________________ materiaal wordt uitgewisseld en er dus geen variatie ontstaat .


Bloemen van bloemplanten die door dieren worden bestoven zijn , in tegenstelling tot door de wind bestoven bloemen , vaak opvallend , ____________________ en ze geven soms geuren af . Dit zorgt ervoor dat er dieren naar de bloemen worden gelokt . Voor allerlei dieren vormt het stuifmeel , samen met de ____________________ die veel bloemen produceren , namelijk een lekkere maaltijd . Er komt tegelijkertijd echter ook wat van het kleverige of ____________________ stuifmeel op het lichaam van het dier terecht . Wanneer het dier vervolgens naar een andere plant gaat wordt daar weer stuifmeel afgegeven aan de vaak eveneens plakkerige ____________________ van die plant . Insecten zijn zeer belangrijke ____________________ . Daarnaast zijn er ook vogels , vleermuizen en andere dieren die bloemen bestuiven .