Crear actividad
Jugar Completar frases
Ook zijn zoon koning ____________________ ____________________ wilde zijn macht behouden .
Maar in 1848 braken er in veel Europese landen ____________________ uit . In Frankrijk werd de koning afgezet en ook onze koning vreesde voor zijn troon . Hij veranderde daarom op 13 maart 1848 van de ene op de andere dag van mening en liet een groep onder leiding van de liberaal ____________________ een nieuwe grondwet ( = ____________________ ) maken .
Wat waren de belangrijkste onderdelen van deze nieuwe grondwet van 1848 :
1 . Iedereen kreeg dezelfde basisrechten = ____________________ :
Vrijheid van ____________________ .
Vrijheid van ____________________ .
Vrijheid van ____________________ .
Vrijheid van drukpers
Vrijheid van vereniging en vergadering .

2 . De koning kreeg minder te zeggen maar werd wel ____________________ . De ministers werden ____________________ voor het gedrag en uitspraken van de vorst .

3 . De ministers waren niet meer verantwoording schuldig aan de koning maar aan het ____________________ dit principe heet ____________________

verantwoordelijkheid . Het parlement kon ministers ter verantwoording roepen en ze eventueel vragen om af te treden ( motie van ____________________ ) . Niet de koning maar het ____________________ moest voortaan nieuwe wetten , de begroting en verdragen met andere landen goedkeuren .

4 . Elke ____________________ jaar zouden er nieuwe verkiezingen zijn voor de Tweede kamer . De Tweede kamer zou voortaan ____________________ gekozen worden door de burgers via een ____________________ ( uitleg volgt later ) . In eerste instantie mochten alleen mannen die een bepaald bedrag aan belasting betaalden stemmen , dit heet ____________________ .

5 . De ____________________ Kamer werd vanaf 1848 ____________________ gekozen . Eerst stemden burgers wie er in de ____________________ ____________________ kwamen Daarna kozen deze mensen de leden van de ____________________ Kamer .

6 . De grondwetsherziening van 1848 bracht ook de begrotingsprocedure zoals wij die nu nog kennen . De ____________________ ( zijn de geplande uitgaven van de regering ) wordt jaarlijks vastgesteld en de regering dient hiervoor een voorstel in bij de kamers . Via het budgetrecht machtigen de beide kamers de regering uitgaven te doen .