Crear actividad
Jugar Completar frases
? d , ki ? ili ? in temel sistemidir . ____________________ ve ____________________ ondan ayr ? mla ? arak geli ? ir . ? d , kal ? tsal olarak gelen , içgüdüleri içeren ve do ? u ? tan var olan psikolojik ____________________ ? ilimlerin tümüdür . Ruhsal ____________________ kayna ? ? olan id , di ? er iki sistemin çal ? ? mas ? için gerekli olan gücü de sa ? lar . Enerjisini bedensel süreçlerden al ? r . ____________________ , ? d'e " gerçek ruhsal varl ? k " demi ? tir ; çünkü id , nesnel gerçeklerden ba ? ? ms ? z ve öznel bir ya ? ant ? dünyas ? d ? r . ? d , fazla enerji birikimine katlanamaz ve böyle bir durum organizmada gerilim yarat ? r . Bu gerilimi gidermek için id , biriken enerjiyi biran önce bo ? altma e ? ilimi gösterir .
Freud , bu ba ? lamda bir haz ilkesinin egemenli ? inden söz etmektedir .
Haz ilkesinin egemenli ? i alt ? nda i ? leyen ? d , bütün isteklerinin an ? nda yerine getirilmesini bekler . Dü ? ünce bu k ? s ? mda etkili de ? ildir . ? din kayna ? ? ____________________ ? dürtülerdir . Birey ço ? u kez bu dürtülerin etkisinin fark ? nda de ? ildir . ? din d ? ? dünyayla ba ? lant ? s ? yoktur ; zaman ve yer kavram ? tan ? maz . Birbirine kar ? ? t dürtü ve e ? ilimler burada yan yana bulunabilir .
Ego haz arar , ac ? dan kaçar . Zaman zaman da d ? ? dünyayla ili ? kilerini keser , uykuya dalar . ? d ise tamamen bilinçsizdir . Do ? rudan do ? ruya tan ? namaz . Soydan ve kal ? t ? mdan gelen her ? ey burada yer al ? r . ? çgüdüler , içgüdüsel ve tutkusal dürtüler burada bar ? n ? rlar . Varl ? ? ? n ? koruma ve cinsel ihtiyaçlar ? n kayna ? ? cinsel içgüdü , sald ? rganl ? k içgüdüsü idde yer al ? rlar .
Öte yandan , çocukluk ça ? ? nda ve sonralar ? da hayat boyunca bilinçalt ? na itilmi ? unsurlar ? d'de toplan ? rlar . Burada bulunan ____________________ ____________________ ac ? bir tansiyonun yerini ho ? bir hale b ? rakmas ? n ? sa ? lamaya çal ? ? ? r . Yani id , ac ? dan kaç ? nma ve haz duyabilme amac ? n ? güder . Gerilimi bo ? altmak için önce bunu ortadan kald ? racak nesnenin ya da ki ? inin imgesini olu ? turur . Örne ? in birincil süreç , aç bir insana herhangi bir besin maddesinin zihinsel görüntüsünü sa ? lar . Ancak bu tek ba ? ? na gerilimi gidermeye yetmez . Aç insan , besin maddesinin ____________________ imgesiyle doymaz . Dolay ? s ? yla yeni ya da ikincil ____________________ süreçler geli ? tirilir ve böylece ki ? ilik yap ? s ? n ? n ikinci sistemi olan ____________________ belirlenir .