Crear actividad
Jugar Crucigrama
1 1 m. [AGA] [AGF] [BOS] Arbre caducifoli de la família de les fagàcies, corpulent, de fusta lleugera, fulles grosses, lanceolades i serrades, flors unisexuals, agrupades en aments erectes i fruit en núcula, enclòs, en nombre d’un a tres, dins un pelló coriaci i espinós, dehiscent mitjançant dues o quatre valves, originari de les terres submediterrànies orientals, extensament cultivat i naturalitzat (Castanea sativa).
2 m. [LC] [BOS] [AGA] Arbust de la família de les betulàcies, de branques flexibles, fulles grosses, piloses i doblement dentades, flors unisexuals, les masculines en llargs aments pènduls, grocs, les femenines, poc nombroses, en glomèruls sèssils semblants a petits borrons, i fruit en núcula, mig embolcallat per un involucre herbaci, que es fa als boscos caducifolis de la muntanya mitjana o forma bosquines i és extensament cultivat per la fusta i, principalment, pel fruit, l’avellana (Corylus avellana).
3 1 1 f. [LC] [AGA] [BOS] [AGF] Fruit del castanyer, gros, de pell coriàcia, bruna, amb la base pàl·lida.
4 1 1 f. [LC] [BOS] [AGA] Fruit de l’avellaner, de pericarpi llenyós i llavor oliosa.
5 m. [BOS] [LC] [AGA] Arbret caducifoli de la família de les ramnàcies, de branques en ziga-zaga, fulles ovades o oblongues, dentades i d’un verd lluent, flors petites groguenques, en glomèruls axil·lars, i fruit carnós, originari de l’Àsia central i cultivat pels seus fruits, els gínjols (Zizyphus jujuba).
6 1 m. [LC] [BOS] [AGA] Arbre de la família de les rosàcies, de fulles caduques i lanceolades, flors blanques o roses molt primerenques, fruit en drupa de carn eixuta, l’ametlló, i llavor comestible, l’ametlla, originari de l’Orient Mitjà i molt cultivat a la regió mediterrània (Prunus dulcis o Amygdalus communis).
7 m. [LC] [BOS] [AGA] Arbre perennifoli de la família de les rutàcies, un xic espinós, de tronc curt i capçada arrodonida, fulles coriàcies d’un verd intens, amplament el·líptiques i amb el pecíol alat, flors blanques aromàtiques, solitàries o en petits grups, i fruit en hesperidi, la taronja, originari de l’Àsia sud-oriental, cultivat, sovint extensament, com a fruiter i emprat en medicina i perfumeria (Citrus sinensis).
8 m. [BOS] [AGA] Arbre caducifoli de la família de les ebenàcies, de fulles ovades, flors groguenques i fruits en baia, els caquis, originari de l’Àsia oriental (Diospyros kaki).
9 nesprer del Japó Arbre perennifoli de la família de les rosàcies, de mida petita, de fulles oblongues o ovades, dentades, coriàcies i rugoses, d’un verd fosc a l’anvers, tomentoses i rogenques al revers, flors blanquinoses en panícula i fruits carnosos, les nespres, originari de l’Àsia oriental i cultivat als països càlids o temperats (Eriobotrya japonica).
10 1 f. [LC] [BOS] [AGA] [AGF] Arbre caducifoli de la família de les juglandàcies, de fulles grosses imparipinnades, amb set a nou folíols obovats o el·líptics, flors unisexuals molt poc vistoses, les masculines en aments pènduls, i fruit en drupa de llavors comestibles, les nous, originari de l’Europa sud-oriental, sovint plantat per aprofitar-ne els fruits i la fusta i de vegades naturalitzat (Juglans regia).
11 1 f. [LC] [BOS] [AGA] Fruit comestible del taronger, globulós o una mica ovoide, de pela llisa o poc gravada i de color groc més o menys vermellós per fora, blanca i esponjosa per dins, i de polpa que té de sis a dotze grills, sucosa, dolça o agredolça.
12 1 f. [LC] [AGA] [BOS] Arbre caducifoli de la família de les rosàcies, d’escorça bruna, fulles ovades o oblongues, dentades i piloses per sota, flors d’un blanc un xic verdós, sovint en grups de dues o tres, que apareixen junt amb les fulles, i fruit en drupa, originari del Caucas i cultivat pels seus fruits, les prunes (Prunus domestica).
13 1 f. [AGA] [BOS] Fruit de l’ametller i especialment la seva llavor comestible, que, coberta d’una pell de color torrat, es troba a l’interior de la clofolla dura.
14 1 f. [LC] [BOS] [AGA] Arbre caducifoli de la família de les rosàcies, de capçada ampla, brots pilosos, fulles ovades o arrodonides, poc o molt tomentoses al revers, flors blanques o rosades, disposades en inflorescències umbel·liformes, cultivat pels seus fruits comestibles, les pomes (Malus domestica o Pyrus malus ssp. mitis).
15 f. [LC] [AGA] [BOS] Fruit del nespler, esferoïdal o piriforme, bru, pubescent, coronat pels lòbuls acrescents del calze, comestible quan és un xic passat.
16 m. [BOS] [AGA] Fruit comestible del ginjoler, en drupa ovoide i negrosa.
17 m. [AGA] [BOS] Fruit comestible del caquier, d’aparença exterior semblant al tomàquet, globós o cordiforme, amb polpa mucilaginosa, molt dolça.
18 f. [LC] [BOS] [AGA] Fruit comestible de la prunera, oblong o globós, de color verd, groc, vermellós o violaci, de pela llisa i pruïnosa, carn sucosa i pinyol comprimit i una mica rugós.
19 pels seus fruits comestibles, les pomes (Malus domestica o Pyrus malus ssp. mitis).
20 1 f. [LC] [BOS] [AGA] Fruit en drupa de la noguera, subglobós, verd, de carn amargant i astringent, amb el pinyol gros de clovella bruna i rugosa formada per dues meitats fàcilment separables.
15
14
5
2
10
11
3
1
7
6
20
12
17
16
18
8
9
13