Crear actividad
Jugar Completar texto
In oktober 1962 stond de wereld op de rand van een oorlog . De ____________________ - ____________________ had ____________________ ____________________ geplaatst op het Caribische eiland ____________________ , slechts 144 kilometer uit de ____________________ kust . De legermacht van de Verenigde Staten was in hoogste staat van paraatheid , klaar om aan te vallen . Op Cuba waren de Russische officieren ondertussen erop voorbereid om de raketten af te vuren op de VS zodra de Amerikaanse invasie daadwerkelijk plaats zou vinden . Geen van beide partijen was bereid zich terug te trekken . De Cuba crisis is een onderdeel van de ____________________ ____________________ .

Cuba is , ondanks dat het vrij klein is , een belangrijk en strategisch eiland . Sinds de ____________________ van 1959 was Cuba het enige ____________________ land op het Amerikaanse continent . Dit zag men in de VS als een aanval op de VS . Dit komt doordat er ____________________ verschillen bestaan tussen de twee wereldmachten : VS en SU . In de VS is het ____________________ het heersende politieke systeem en in de SU is dat het ____________________ . Deze twee systemen vertonen erg veel verschillen waardoor ze op veel gebieden van mening verschilden .

De VS probeerde dan ook het ? ____________________ gevaar' ( het communisme ) in te dammen door bondgenootschappen op te richten . De SU probeerde zich uit deze indamming te breken en Cuba was dan ook een belangrijk onderdeel van haar verdediging , omdat Cuba dicht bij de westerse wereld ligt en buiten de ingedamde SU .
De Sovjets waren altijd bang voor een Amerikaanse aanval , en zagen de plaatsing van raketten als een versterking van hun positie ten opzichte van de VS . De Amerikanen waren echter net zo bang voor een aanval op hun land , en zagen de Russische actie als een grote bedreiging voor hun eigen veiligheid .

Een wereldramp werd op het laatste moment voorkomen doordat de Amerikaanse president John F . ____________________ en zijn Russische collega Nikita ____________________ tot overeenstemming konden komen .

Er waren twee zeer verschillende partijen ontstaan . Een daarvan waren de landen die vielen onder de ____________________ ( Noord - Atlantische VerdragsOrganisatie ) . Dit is een defensieve alliantie waar toen landen aan meededen die wilden helpen om het communisme te bestrijden .
De tweede groep waren de landen die vielen onder het ____________________ . Dit is een verdrag van communistische landen , onder leiding van de Sovjet - Unie .
Het grote verschil tussen deze twee groepen was vooral te zien in Europa , waar een ____________________ ____________________ was neergelaten . Deze liep midden door Europa van de Oostzee tot aan de Adriatische zee .