Crear actividad
Jugar Completar texto
We hebben twee nieren ( ____________________ ) voor het regelen van het water - en zoutgehalte in ons lichaam . Ze zijn daardoor onder meer van belang voor het regelen van de bloeddruk . De renes hebben de vorm van een boon en ze zitten elk aan een kant van de ____________________ , aan de kant van onze rug .
De renes filteren afval uit het bloed en scheiden dit af in de vorm van ____________________ , in een etmaal wel anderhalf tot twee liter . Deze geelachtige vloeistof loopt door twee urineleiders ( ____________________ ) naar de blaas ( ____________________ ) en wordt hier opgeslagen , voor de vloeistof het lichaam verlaat via de urinebuis ( ____________________ ) . Als de blaas gevuld raakt , zal een prikkel het ____________________ activeren en voor aandrang tot legen zorgen .
De renes bestaan uit een schors ( ____________________ ) , merg ( ____________________ ) en nierbekken ( ____________________ ) .
Als door te weinig vochtgebruik of te veel zoutinname de dichtheid van de urine te hoog wordt , dan kan ____________________ ontstaan in de vorm van nier - en blaasstenen .