Crear actividad
Jugar Completar texto
Een pees is een verbinding tussen een ____________________ en een bot , waarmee de spieractiviteit op het ____________________ wordt overgedragen . Een pees is een vaste en witglanzende structuur , die ____________________ ( als een koord of een kabel ) of vlak ( als een veiligheidsgordel ) kan zijn . Een pees kan worden omhuld door een ____________________ op plaatsen waar de pees aan extreem grote wrijvingskrachten blootgesteld wordt . Een pees ( ____________________ ) bestaat uit bindweefsel en lijkt op een elastisch koord . Pezen verlengen de spier en zijn minder ? vlezig' dan spieren .
Waar pezen ( bijvoorbeeld in enkel en pols ) in contact komen met andere organen , zit een ____________________ : de peesschede ( ____________________ ____________________ ____________________ ) . De ____________________ dient om de pees te beschermen tegen wrijving en drukkrachten . Het is een met vloeistof gevuld buisje dat een pees omhult . De peesschede bestaat uit een binnen - en een buitenblad , waarbij het ____________________ kan bewegen ten opzichte van het buitenblad . De peesschede is een dubbelwandige koker van straf bindweefsel . De binnenwand van de peesschede is gedeeltelijk vergroeid met de pees , de buitenwand is vergroeid met het omringende weefsel . Doordat er een smerende stof in de peesschede zit zal de pees zonder wrijving door de peesschede kunnen bewegen en is de kans op beschadiging veel kleiner .
De schede beschermt , isoleert en smeert de pees . Een peesschede ontsteking ( ____________________ ) kan ontstaan als steeds dezelfde beweging wordt gemaakt , zonder rust om de smeervloeistof aan te vullen . Ook bij een plotseling gebruik van een weinig gebruikte spier , kan een pijnlijke ____________________ optreden .