Crear actividad
Jugar Test
1. 
Als men spreekt over dementie door misbruik van middelen, dan spreken we over:
A.
Alzheimer dementie
B.
Korsakov dementie
C.
Frontotemporale dementie
2. 
Marie verloor zes maanden geleden haar echtgenoot. Sindsdien komt ze niet meer buiten. Ook eet mevrouw niet meer volgens haar dochter. Marie wordt opgenomen in kader van algemene achteruitgang. Volgens de dochter leek mevrouw minder aandachtig thuis (blouse boven andere kledij doen, drie filters in de koffiemachine,...) Marie maakt een vermoeide indruk in het ziekenhuis. Ze reageert alert, maar kan niet altijd antwoorden op vragen. Meestal zegt ze 'Ik weet het niet'. Over welk beeld spreken we in deze casus?
A.
depressie
B.
alzheimer dementie
C.
hypoactief delier
3. 
Roos wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis door de huisarts in kader van een pneumonie. Haar echtgenoot is een jaar geleden overleden. Twee dagen na haar opname zit mevrouw lusteloos in haar bed. Ze lijkt erg vertraagd en suf in vergelijking met de voorbije dagen en reageert nauwelijks op aanspreking. Welk beeld zien we in deze casus?
A.
depressie
B.
vasculaire dementie
C.
hypoactief delier
4. 
De DOS-schaal is een screeningsinstrument om delier te herkennen, het resultaat is:
A.
minder dan 3
B.
meer dan 3 maar constant
C.
meer dan 3 maar afwisselend
5. 
Wat doe je met volgende casus: Jerome is een man die sinds een week bij u op de afdeling verblijft. Hij is gekend met Alzheimer dementie. Tijdens het klaarzetten van de medicatie komt Jerome in alle paniek bij u staan. Je ziet dat hij duidelijk over zijn toeren is en vraagt hem wat er scheelt. Hij zegt dat hij onmiddelijk naar huis moet want dat zijn vrouw hem heeft gevraagd de kinderen van school te gaan halen.
A.
Je stelt Jerome op zijn plaats en zegt hem vriendelijk dat hij in het ziekenhuis is en dat hij al 85 jaar is, dus zijn kinderen al lang niet meer naar school moeten
B.
Je stelt Jerome gerust en probeert hem wat te kalmeren. Je zegt hem dat je het verstaat dat hij zijn kinderen moet gaan afhalen. Maar dat dit nu onmogelijk zal lukken aangezien hij in het ziekenhuis verblijft. Je zoekt samen met Jerome naar een oplossing.
C.
Je stelt Jerome gerust en toont hem de uitgang van de afdeling.