Crear actividad
Jugar Completar texto
De spijsvertering


Het voedsel dat we innemen legt een hele weg af . De voeding wordt steeds in kleinere stukjes afgebroken , dit noemen we de ____________________ .

De mond

Vooraleer Jan en Klaas in de mondholte aankomen , worden ze door de ____________________ in kleine stukjes gebeten . De kleine brokjes worden in de mondholte met ____________________ gemengd tot een glad papje . Het waterig speeksel maakt de voedseldeeltjes nat , glibberig en laat deze gemakkelijk door slikken . Het mengen van het speeksel met de voedseldeeltjes wordt gedaan door je kaken en je ____________________ .

De slokdarm

Daarna glijden Jan en Klaas door een poortje naar een lange darm , de ____________________ . Deze darm zorgt ervoor dat je eten in je maag geraakt . Jan en Klaas glijden niet vanzelf omlaag maar worden voortgeduwd door sterke spieren in de wanden van je slokdarm . Ze trekken samen om Jan en Klaas voort te duwen .

De maag

De grote ruimte waarin Jan en Klaas terechtkomen , wordt de ____________________ genoemd . In deze ruimte wordt je eten in nog kleinere stukjes gebroken . Dit is de taak van de zure sappen of de ____________________ . Deze sappen helpen bij het doden en wegbranden van ziektekiemen in je voedsel . Je maag zelf is gelukkig beschermd met een dikke slijmlaag , die drie keer per dag wordt vernieuwd . Anders zou je maag wegbranden .
Jan en klaas worden ook heen en weer geschud in deze grote ruimte . Dit wordt gedaan door de ____________________ , die uit spieren bestaat en die het eten kneedt en vermengt met de maagsappen . Tegen die tijd dat je voedsel je maag verlaat , lijkt het op dikke soep . Na vier uur glijdt het mengsel verder naar je darmen .

De darmen

Als Jan en Klaas in de ____________________ ____________________ aankomen , zien ze voelhoorntjes . Deze zorgen ervoor dat de nuttige stoffen uit het papje worden gezogen . De andere stoffen blijven in de dunne darm .
De dunne darm wordt dun genoemd omdat hij maar 2 vingers breed is . Hij is 5 - 6 meter lang en ligt opgerold in het lichaam . De voelhoorntjes geven de nuttige stoffen door aan je ____________________ . Zo worden ze door het lichaam vervoerd en heb je energie om te groeien en te leven .
Het overgebleven papje gaat verder naar de ____________________ ____________________ . Ook hier zien Jan en Klaas voelhoorntjes . Deze zorgen ervoor dat het papje een vastere brij wordt . De vaste brij wordt ____________________ genoemd wanneer deze je lichaam verlaat .