Fragments de roca sòlida o semisolida expulsats pel volcà. Poden provocar impactes directes i riscos per acomulacio de material ( esfondrament d'edificis). Aquells fragments petits que romanen en suspensió en l'atmosfera generen riscos induits en la circulació aèria i fins i tot, en erupcions de gran intensitat, poden provocar canvis climàtics temporals a tot el planeta.
Onades gegantines provocades per erupcions volcàniques fortes o per l'esfondrament de formacions volcàniques costaneres o submarines.
Alliberament de gasos amb característiques tòxiques.
Poden destruir construccions de tot tipus i generar riscos induïts com per exemple la obstrucció de Valls i Ports. Les més perilloses són les de tipus bàsic ja que són molt fluides i per tant més ràpides.
Arrasen tot el que troben al seu pas. Són masses de gas i piroclasts incandescents que es desplacen arran de terra a gran velocitat.
S'originen quan les cendres volcàniques es barregen amb l'aigua procedent de llacs volcànics, de la fusió de neu del cim del volcà o de precipitacions intenses. Generen corrents de fang que baixen pels vessants.
Altres tipus de riscos derivats de l'alliberament de productes volcànics. Alguns exemples en són: esllavissades, despreniments, lliscament de vessants, moviments de massa, obstrucció de cursos d'aigua, canvis temporals en el clima, contaminació atmosfèrica...
Es generen quan a l'interior del volcà hi ha presència d'aigua (aqüífers o entrada d'aigua marina). Quan el magma entra en contacte amb aquesta aigua provoca la formació de vapor que fa esclatar la cambra volcànica. A més, també poden ser provocades per volcans amb laves molt viscoses.
Colades de lava
Piroclasts
Emissions de gasos toxics
Tsunamis
Riscos induits
Lahars
Colades piroclàstiques o Núvols roents
Explosions