Crear actividad
Jugar Relacionar Columnas

Onades gegantines provocades per erupcions volcàniques fortes o per l'esfondrament de formacions volcàniques costaneres o submarines.

Arrasen tot el que troben al seu pas. Són masses de gas i piroclasts incandescents que es desplacen arran de terra a gran velocitat.

Fragments de roca sòlida o semisolida expulsats pel volcà. Poden provocar impactes directes i riscos per acomulacio de material ( esfondrament d'edificis). Aquells fragments petits que romanen en suspensió en l'atmosfera generen riscos induits en la circulació aèria i fins i tot, en erupcions de gran intensitat, poden provocar canvis climàtics temporals a tot el planeta.

S'originen quan les cendres volcàniques es barregen amb l'aigua procedent de llacs volcànics, de la fusió de neu del cim del volcà o de precipitacions intenses. Generen corrents de fang que baixen pels vessants.

Es generen quan a l'interior del volcà hi ha presència d'aigua (aqüífers o entrada d'aigua marina). Quan el magma entra en contacte amb aquesta aigua provoca la formació de vapor que fa esclatar la cambra volcànica. A més, també poden ser provocades per volcans amb laves molt viscoses.

Alliberament de gasos amb característiques tòxiques.

Poden destruir construccions de tot tipus i generar riscos induïts com per exemple la obstrucció de Valls i Ports. Les més perilloses són les de tipus bàsic ja que són molt fluides i per tant més ràpides.

Altres tipus de riscos derivats de l'alliberament de productes volcànics. Alguns exemples en són: esllavissades, despreniments, lliscament de vessants, moviments de massa, obstrucció de cursos d'aigua, canvis temporals en el clima, contaminació atmosfèrica...

Explosions

Riscos induits

Lahars

Colades de lava

Emissions de gasos toxics

Tsunamis

Piroclasts

Colades piroclàstiques o Núvols roents