Crear actividad
Jugar Test
1.  []
Els textos periodístics es poden agrupar en dos blocs segons el seu propòsit. Un d'aquests blocs són els gèneres d'opinió. Quin és l'altre?
2.  []
Si l'article d'opinió és un text de tipus argumentatiu, la notícia i la crònica són textos de tipus...?
3.  []
Aquest gènere periodístic es caracteritza per narrar uns fets de manera detallada i permet afegir-hi comentaris personals. Quin és?
4.  []
Els textos periodístics s'escriuen fent servir aquest registre per tal que qualsevol lector pugui entendre'ls. És el registre...?
5.  []
Gèneres com la crònica, la notícia o el reportatge consisteixen a narrar fets sense aportar-hi l'opinió personal. Com se'n diu, d'aquest punt de vista?
A.
Subjectivitat
B.
Objectivitat
6.  []
Aquest gènere periodístic consisteix a exposar una tesi, desenvolupada fent servir arguments que s'enllacen mitjançant connectors, i que té com a objectiu persuadir o convèncer el lector. Quin és?
A.
El reportatge
B.
La crònica
C.
L'article d'opinió
D.
El suplement
7.  []
Aquest gènere periodístic consisteix a narrar uns fets de manera més o menys sintètica, responent les 5 preguntes de la informació i aportant només els detalls o informacions complementàries imprescindibles. És també el gènere periodístic amb major presència. Quin és?
8.  []
En general, en qualsevol text periodístic en un mitjà escrit hi trobem destacada a l'encapçalament una frase que té com a objectiu captar l'atenció del lector. Com se'n diu?
9.  []
Quan escrivim o parlem emprant un punt de vista subjectiu, quines persones gramaticals fem servir de manera primordial?
A.
La segona i la cinquena persona (tu/vosaltres)
B.
La primera i la quarta persona (jo/nosaltres)
C.
La tercera i la sisena persona (ell/ella/ells/elles)
10.  []
Si tenim en compte que la crònica i la notícia són gèneres de tipus narratiu i, per tant, narren fets ja succeïts, quins temps verbals hi trobarem principalment?
A.
Els temps verbals que es refereixen al futur
B.
Els temps del mode subjuntiu
C.
Els temps verbals que es refereixen al passat
11.  []
Quin nom donem a aquelles paraules o locucions que fem servir per a enllaçar idees o estructurar un discurs?
12.  []
Aquest gènere periodístic tracta un tema determinat de manera àmplia i detallada, sovint ajudant-se de testimonis o veus d'experts i, si la llargada ho requereix, s'organitza en apartats. Quin és?
13.  []
Digues quin tipus d'argument és aquest: "Segons un estudi del GELA de la Universitat de Barcelona (UB), la projecció de futur és que la meitat de les llengües que es parlen al món hagin desaparegut d'aquí a 50 anys".
A.
Argument d'autoritat
B.
Argument per analogia
C.
Argument de causa i efecte
D.
Argument d'inèrcia
14.  []
Digues quin tipus d'argument és aquest: "Si una llengua no es fa servir per comunicar-se en qualsevol àmbit, és probable que, de mica en mica, es vagi perdent i, a la llarga, acabi desapareixent".
A.
Argument d'autoritat
B.
Argument per analogia
C.
Argument de causa i efecte
D.
Argument pragmàtic
15.  []
Digues quin tipus d'argument és aquest: "Una llengua és com el cos humà: si l'exercitem i la cuidem, es manté forta; si no ho fem, s'atrofia i es degrada".
A.
Argument d'autoritat
B.
Argument per analogia
C.
Argument de causa i efecte
D.
Argument pragmàtic
16.  []
Quan escrivim o parlem emprant un punt de vista objectiu, quines persones gramaticals fem servir de manera primordial?
A.
La segona i la cinquena persona (tu/vosaltres)
B.
La primera i la quarta persona (jo/nosaltres)
C.
La tercera i la sisena persona (ell/ella/ells/elles)
17.  []
Una entrevista periodística consisteix en la conversa gravada o transcrita entre entrevistador i entrevistada. Si quan només hi ha un emissor, parlem de monòleg, quan hi ha dos interlocutors, com és el cas de l'entrevista, parlem de...?
18.  []
Si comparem la notícia i el reportatge com a gèneres periodístics, quina de les següents afirmacions és falsa?
A.
El reportatge és més profund i extens que la notícia
B.
Tots dos han de tractar temes d'estricta actualitat
C.
Els podem definir tots dos com un relat periodístic de fets
D.
Tots dos són textos informatius i, per tant, parteixen d'un punt de vista objectiu
19.  []
Quan, per exemple a l'hora d'argumentar una determinada tesi, comparem una situació amb una altra per tal de facilitar-ne la comprensió al receptor, estem fent servir aquest recurs retòric. Quin és?
20.  []
N'hi ha de diversos tipus i els fem servir per, per exemple, fonamentar una tesi en un article d'opinió o defensar una idea en un debat. Són...?
21.  []
En una crònica o en un article d'opinió, connectors com "en definitiva", "per concloure" o "en resum", són connectors que introdueixen...
22.  []
És aquella idea que volem defensar mitjançant arguments en, per exemple, un article d'opinió amb l'objectiu de convèncer-ne el lector. Parlem de...