Fase 1: 509-350 v.C.: Latium (gebeurtenis)
Fase 2: 350-264 v.C.: Italië (gebeurtenis)
Fase 3: 264-100 v.C.: Sicilië, Corsica, Sardinië, Oost-Spanje, Carthago, Griekenland, Macedonië, Klein-Azië (gebeurtenis)
Fase 5: 14 n.C.-117n.C.: Brittannië, Dacië, Mesopotamië, Armenië (gebeurtenis)
Fase 4: 100-14 n.C.: Levant, Egypte, Spanje, Noord-Afrika, Gallië (gebeurtenis)
In 321 v.C. leidt het Romeinse leger een vernederende nederlaag tijdens de 2de Samnitische oorlog. De Romeinen worden in een hinderlaag gelokt en moeten zich overgeven zonder zelfs te vechten. De Romeinse legioenen worden vrijgelaten, maar moeten onder het juk door, hetgeen zo’n vernedering was dat de Romeinen dit niet ongestraft konden laten gebeuren.
Tijdens de 2de Punische oorlog (218-201 v.C.) trok de Carthaagse aanvoerder Hannibal met oorlogsolifanten de Alpen over en versloeg de Romeinen verschillende keren in Italië. Uiteindelijk kon hij Rome niet veroveren en moest hij terugkeren naar Africa, waar hij uiteindelijk verslagen werd.
Julius Caesar veroverde in de 1ste eeuw voor Christus Gallië. Uiteindelijk wist hij zijn rivalen uit te schakelen en de macht naar zich toe te trekken. In 44 v.C. werd hij echter vermoord door een aantal senatoren die bang waren dat Caesar de republiek wilde afschaffen. Het haalde echter niets uit, want zijn opvolger, Octavianus, zou binnen minder dan 20 jaar tot alleenheerser worden uitgeroepen door de senaat.
Bij het begin van de Romeinse republiek, rond 500 v.C. besluiten de Latijnse steden dat Rome te machtig aan het worden is. Het komt tot een strijd bij het Regillusmeer. Hier behalen de Romeinen de overwinning door het heldhaftig optreden van Aulus Postumius Albus Regillensis.
Keizer Trajanus zal de laatste zijn die nog aanzienlijke stukken aan het rijk toevoegt. Hij slaagde er in het hele gebied rond de Tigris en de Eufraat te veroveren op de Parthen. Na zijn dood in 177 n.C. zal zijn opvolger Hadrianus deze nieuwe provincie echter onmiddellijk loslaten. Hadrianus zal een veel defensievere politiek gaan voeren.