Crear actividad
Jugar Relacionar Columnas

Cynthia is een peuter van drie. Ze wil graag een koekje. Ze weet waar die liggen: op de derde plank in de kast ... helaas is die te hoog voor haar. Ze staat eventjes voor de kast te kijken. Plots gaat er haar een lichtje op. Ze loopt naar de woonkamer om een stoeltje te nemen, zet het voor de kast, kruipt erop en neemt de koekjes.

Ik ben zestien jaar. Mama heeft me gevraagd om vanavond macaroni met kaas en hesp te maken. Zelf heb ik dit nog nooit gemaakt. Wel zag ik mijn mama dit al veel klaar maken. Het is mij dan ook gelukt. Het was super lekker, zei mama.

Ik wil mijn kind leren om te kunnen wachten met praten tegen mama wanneer mama aan het praten is tegen iemand anders. Wanneer ik tevreden ben over het gedrag van mijn kind, geef ik hem hiervoor een dikke duimsticker.

Marie heeft een zeer moeilijke stoelgang. Van de dokter moet ze vier weken na elkaar, na iedere maaltijd, vijf minuten op het toilet gaan zitten. Na die periode moet ze telkens wanneer ze gegeten heeft voor de grote boodschap naar het toilet. Haar darmen zijn het nu gewoon zo.

Lauren was in eerste instantie niet bang van honden. Sinds ze gemerkt heeft dat haar kleinere zus extra knuffels krijgt wanneer ze angstkreetjes uit bij het zien van een hond, is de angst ook bij haar ontstaan.

De leerlingen van 4 STW bekijken samen filmpjes, overleggen hoe ze het antwoord zullen formuleren en maken zelf een toneeltje waarin ze aan anderen uitleggen hoe 'klassieke conditionering' werkt.

operante conditionering

Klassieke conditionering

Sociaal leren / modeling

Inzichtelijk leren

Actief en constructief leren

Latent leren