Crear actividad
Jugar Completar texto
Als een bedrijf veel orders binnenkrijgt , moet het al die bestelde producten wel kunnen produceren . De maximale hoeveelheid producten die een bedrijf kan maken noemen we de ____________________ .

Deze wordt bepaald door :
1 . het aantal ____________________ dat in het bedrijf werkt
2 . het aantal ____________________ dat zij werken
3 . de ____________________ ( kapitaalgoederen ) die worden gebruikt
 
Als machines niet worden gebruikt of als er niet genoeg werk is voor iedereen dan is de productiecapaciteit ____________________ . Andersom kan ook , er is dan zoveel vraag naar een product en een tekort aan personeel of machines . Er is dan sprake van ____________________ van de productiecapaciteit . Een bedrijf kan dat oplossen door het personeel meer uren te laten werken of meer machines aan te schaffen .
 
Bedrijven willen hun productiecapaciteit zo goed mogelijk benutten . Om dit te kunnen bereiken kijken bedrijven ook naar de ____________________ . Dit is de productie per werknemer in een bepaalde tijd ( bijvoorbeeld per dag , week , maand of jaar ) .

Als een werknemer meer kan produceren in een uur dan eerst dan kunnen de loonkosten per product ____________________ . Hierdoor ____________________ de bedrijfskosten en kan een bedrijf de verkoopprijs ook ____________________ wat weer gunstig is voor de ____________________ en winst .
 
Bedrijven willen graag dat de arbeidsproductiviteit zo hoog mogelijk is . De arbeidsproductiviteit kan verhoogd worden door :
1 . ____________________ ontwikkelingen : denk aan mechanisatie en automatisering . bijvoorbeeld door ( betere ) machines aan te schaffen of robots ( automatisering ) .
2 . ____________________ of specialisatie toepassen : iedereen in het bedrijf doet waar hij of zij goed in is ( verdelen van taken )
3 . scholing : door cursussen , opleidingen en trainingen wordt het personeel slimmer en kunnen dan sneller hun werk doen .
4 . ____________________ : je krijgt extra geld betaald ( bonus ) als je een bepaalde productie hebt bereikt .
5 . verbeteren van de arbeidsomstandigheden en de werksfeer .

'Meer productie is belangrijk voor het bedrijf zelf , want door meer te produceren is een grotere afzet mogelijk . Meer productie levert ook meer banen op . Anders gezegd : de werkgelegenheid neemt dan ____________________ . Met het inkomen dat met de extra banen wordt verdiend , kunnen mensen meer goederen en diensten kopen . Daardoor stijgt de welvaart in ons land . Dit soort voordelen die de samenleving heeft van de productie noemen we maatschappelijke opbrengsten .
 
De samenleving heeft ook last als de productie toeneemt . Een nadeel van meer productie is meer consumptie . Beide kunnen leiden tot meer ____________________ en afvalverwerking . Dit laatste is slecht voor ons milieu . De overheid maakt dan kosten om het afval op te ruimen en te verwerken . Alle kosten waar de hele maatschappij voor opdraait noemen we ____________________ kosten . Omdat de overheid deze kosten betaald betalen wij allemaal omdat de overheid dt doet van ons belastinggeld .
 
In sommige gevallen komen de kosten voor rekening van het bedrijf zelf dat de overlast heeft veroorzaakt . In deze gevallen spreken we van de ? vervuiler betaalt' . Het komt er dan eigenlijk op neer dat de klanten van dit bedrijf de rekening voor milieuoverlast betalen .
 
De laatste jaren zijn er steeds meer bedrijven die bij hun productie rekening houden met het milieu en meer duurzaam produceren . We spreken dan van maatschappelijk ____________________ ondernemen .