Crear actividad
Jugar Completar texto
Laat eenieder zitten .


1 Net nu steeds meer mensen de trein nemen , moet de NS oude treinstellen vervangen . En ____________________ de nieuwe niet op tijd klaar zijn , worden ten einde raad oude treinen weer opgelapt . ____________________ zitten veel treinen overvol , niet alleen in de spits , op sommige trajecten in de Randstad de hele dag . Als mogelijke oplossing stelt iemand zelfs herinvoering van de derde klas voor : een rijtuig met alleen staanplaatsen . Het lijkt wel of de trein aan zijn succes ten onder gaat .
2 In de zoektocht naar meer zitplaatsen wordt tot nu toe e ? e ? n mogelijkheid ? een heilig huisje ? over het hoofd gezien . Opheffing van een relict uit onze negentiende - eeuwse klassenmaatschappij , de eerste klas . Ooit , lang geleden , hadden de spoorwegmaatschappijen hun treinen ingedeeld als afspiegeling van de maatschappij . Notabelen , burgers en arbeiders hadden hun eigen deel in de trein ; eerste , tweede en derde klas , uiteraard met aflopend comfort en ruimte , notabelen op zacht pluche , arbeiders op houten banken . Ooit is de derde klas afgeschaft . Met protest ? Met applaus ?
3 In elk geval lijkt het de hoogste tijd om het bestaansrecht van twee klassen te evalueren . ____________________ tussen het begin van de negentiende eeuw en nu is er veel veranderd , in de maatschappij , in het vervoer , in de trein . Er zijn veel argumenten vo ? o ? r afschaffing , we leven ____________________ niet meer in een klassenmaatschappij , de samenleving is niet meer ingedeeld in arbeiders , burgers en notabelen , de klasse - indeling van de NS is ____________________ achterhaald . We zijn allemaal treinreizigers die graag comfortabel en snel , op een prettige stoel , van A naar B willen reizen . Gelijke monniken , gelijke kappen zou een mooi motto van de NS kunnen zijn .
4 ____________________ ____________________ argument is dat er nog nauwelijks verschil is tussen de eerste en de tweede klas . De NS heeft bij de aanschaf van nieuwe treinen het niveau van de tweede klas steeds verhoogd , we kregen comfortabele banken , meer zitruimte , chique materialen , wifi . Af en toe krijg ik wel eens de vraag van een onwetende reiziger of de coupe ? waarin we zitten toch echt wel tweede klas is .
5 ____________________ een argument is dat er steeds minder eersteklasreizigers zijn . De tijd is voorbij dat ambtenaren en andere werknemers royale vergoedingen kregen voor ( dienst ) reizen eerste klas , ____________________ van woning naar werk en vice versa . Wie echt comfortabel wil reizen ? en het geld ____________________ heeft ? neemt al lang de auto .
Mede ____________________ is de eerste klas ontvolkt geraakt , soms , in de spits naar Den Haag en andere grote steden , zitten die treindelen nog vol , ____________________ vaak ook niet . Wie wel eens per trein reist , ziet vaak hele eersteklascoupe ? s leeg voorbij komen .
6 Ten slotte , nood breekt wet . Als de eersteklascoupe ? s legaal toegankelijk worden voor tweedeklasreizigers , ontstaat substantieel meer zitruimte . Er hoeft niets te worden gewijzigd , omgebouwd , het kan zonder kosten worden uitgevoerd . Als er later tweedeklasbanken worden geplaatst , neemt de capaciteit nog eens met zo'n 25 procent toe . Nieuwe banken kosten een fractie van een nieuw treinstel .
7 ____________________ , zolang de NS onvoldoende zitplaatsen beschikbaar heeft mag iedereen ____________________ in de tweede ____________________ in de eerste klas gaan zitten . Natuurlijk gaan de eersteklasreizigers klagen maar die hoeven , for the time being , geen eersteklasprijzen meer te betalen .
8 ____________________ kan de NS op korte termijn orde op zaken stellen , eerst een paar jaar als proef en als het bevalt , voor altijd . ____________________ , schaf voorlopig de eerste klas af ! Of beter nog , schaf de tweede klas af ! Noem de hele trein eerste klas . Dan reist iedereen eerste klas .

Schuttert , E . ( 2017 , 9 juni ) . Laat eenieder zitten . NRC .