Crear actividad
Jugar Relacionar Columnas

De huisarts

Gerechtelijke geneeskunde (de gerechtsarts)

Jeugdgezondheid

Arbeidsgeneeskunde (de bedrijfsarts)

De medisch specialist

Je moet in je leven wel eens een paar keer naar het CLB. Je krijgt daar een lichamelijk onderzoek waarbij je helemaal wordt nagekeken.

Dit is iemand die na zijn artsenopleiding een specialisatie gaat volgen in een bepaald vakgebied, dat kan 4, 5 of 6 jaar extra studeren zijn. Elke specialist is dus een echte kenner van zijn vakgebied, dat kunnen vb. je ogen zijn, je hart, je huid enzovoort !

Dit is een algemene arts die niet aan een ziekenhuis verbonden is. Hij/zij is meestal het eerste station voor mensen met gezondheidsproblemen. Met klachten ga je eerst naar je vaste huisarts omdat zij of hij je kent, je gezin- of de gezinssituatie kent, je medische verleden… kortom veel van je weet. Hij of zij kan doorverwijzen naar de geneesheer-specialist.

Er zijn ook dokters die werken voor de rechtbank en de politie, dat zijn gerechtsartsen. Als er een misdaad is gebeurd waarbij iemand is overleden, dan kan de gerechtsarts precies uitzoeken hoe het komt dat die persoon is overleden.

In grote bedrijven en fabrieken werken soms ook dokters, als er dan iets gebeurd met een werknemer dan hoeft die niet direct naar het ziekenhuis (alleen als het iets heel ergs is) of de huisarts, maar kan de bedrijfsarts die persoon helpen.