Crear actividad
Jugar Relacionar Columnas

20 december 1924: Hitler wordt vervroegd vrijgelaten (Politiek domein)

11 november 1918: Einde wereldoorlog I (Militair domein; politiek domein)

30 januari 1933: De NSDAP vormt een coalitieregering en Hitler wordt kanselier. (Politiek domein)

31 juli en 6 november1932: De twee grote verkiezingsoverwinningen van de NSDAP (politiek domein)

29 juli 1921: Adolf Hitler wordt voorzitter van de NSDAP (Politiek domein)

28 juni1919: Het Vredesverdrag van Versailles (Politiek domein)

24 oktober 1929: Beurscrasch van New-York die een periode van bijna tien jaar depressie inluidt (Economisch domein)

8-9 November 1923: Staatsgreeppoging München (Politiek domein; militair domein)

Günter, 23 jaar Mijn naam is Günther, samen met mijn strijdmakkers heb ik jarenlang in de loopgraven gevochten, mijn leven elke dag op het spel gezet en veel van mijn vrienden zien sterven. We dachten allemaal dat we de oorlog hadden gewonnen na de vrede van Brest-Litovsk, vorig jaar. Rusland gaf zich over en grote delen van haar gebied werden aan ons overgemaakt. Ons grote Duitsland kon zich weer uitbreiden en kreeg er een aantal kolonies bij. Samen met onze strijdmakkers die terugkwamen van het Oostfront dachten we de vijand aan het Westfront voor eens en voor altijd te verslaan. Vandaag heb ik juist gehoord dat we morgen, 11 november om 11u een wapenstilstand aangaan met de geallieerden. De oorlog is verloren, al onze offers zijn voor niets geweest. Mijn vrienden zijn voor niets gestorven.

Joachim, 25 jaar Mijn naam is Joachim. Vandaag heb ik groot nieuws vernomen. Onze grote leider Adolf Hitler is vandaag vrijgelaten. Onze partij is er sinds de mislukte staatsgreep en de opsluiting van Hitler sterk op achteruitgegaan. Al onze hoop is nu gericht op Hitler.

Werner, 34 jaar Mijn naam is Werner, ik ben vandaag mijn werk verloren net zoals vele van mijn makkers van de fabriek. De gevolgen van de crash van New-York voelen we nu ook in Europa met de stijgende werkloosheid. Onze Duitse economie was er nu net op aan het vooruitgaan na de desastreuze grote oorlog en de herstelbetalingen die we tot vandaag moeten blijven betalen. Hitler zegt dat de crash van Wall Street de schuld van de Joden was die het financieel kapitalisme controleren. Hitler zal iedereen terug werk geven en daarom zal ik ook voor hem stemmen.

Adolf, 31 jaar Mijn naam is Adolf en ik ben dit jaar voorzitter van de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij (NSDAP) geworden. Ik zal het Duitse volk redden van de Joden, de Socialisten/Communisten en de Novemberisten. Ik zal Duitsland en het Duitse volk hun plaats in de wereld teruggeven. Duitsland zal terug groot zijn!!!!

Herman, 43 jaar Mijn naam is Herman, vandaag heb ik het Vredesverdrag van Versailles getekend. Ik ben nog nooit zo vernederd geweest in heel mijn leven. Ik werd samen met de andere leden van de Duitse delegatie continu uitgejouwd door de Franse bevolking. In ons hotel werden we zeer slecht behandeld omdat we Duitsers waren. Maar het ergste was dat we niet betrokken waren bij de onderhandelingen. Hierdoor verliepen deze volledig in ons nadeel. We werden volledig verantwoordelijk gesteld voor de grote oorlog. Hierdoor moeten we grote sommen herstelbetalingen aan de geallieerden betalen. Ze verwachten dat we al de schade terugbetalen die de oorlog heeft veroorzaakt. We verliezen al onze kolonies en daarbovenop verliezen we grondgebied zowel in het Oosten, Westen als het Noorden. Zo moesten we zelf grondgebied afstaan aan Denemarken dat nooit had deelgenomen aan de Oorlog. Het Duitse leger werd ook ingeperkt van een strijdmacht van miljoenen soldaten tot een legertje van maximaal 100.000 soldaten. We hadden maar één echte optie en dat was tekenen. We hadden opnieuw de wapens kunnen opnemen, maar dat zou geen zoden aan de dijk brengen. Onze economie lag in puin, het leger was gedemobiliseerd en onze bondgenoten bevonden zich in een gelijkaardige situatie. We hebben dan maar met pijn in het hart getekend. Duitsland is totaal vernederd!!!

Adolf, 43 jaar Na al die jaren strijd ben ik er eindelijk in geslaagd om door te dringen tot het centrum van de macht. Eindelijk kan ik rechtzetten wat in het verleden is verkeerd gelopen. Ten eerste zal ik een eind maken aan het Verdrag van Versailles en haar vernederende bepalingen. Het Joods Bolsjewisme zal ik ook met de wortel uitroeien. Duitsland zal terug de belangrijkste Europese grootmacht worden en het Duitse volk, verdeeld door Versailles, zal terug samenkomen in een grote natie. Geef mij 12 jaar en niemand zal Duitsland nog herkennen.

Albert, 35 jaar Mijn naam is Albert een aantal maanden geleden heb ik deelgenomen aan de staatsgreeppoging van de NSDAP. We waren sterk geïnspireerd door Mussolini en zijn fascistische beweging. Mussolini had met zijn mars op Rome in 1922 de macht gegrepen. We waren vastbesloten om dat voorbeeld te volgen en de macht te grijpen in Duitsland. We dachten dat het leger zich bij ons zou aansluiten en de zwakke Weimar republiek als een kaartenhuisje in elkaar zou vallen. De legendarische veldmaarschalk Ludendorf had zich immers bij ons aangesloten en steunde de staatsgreep. Het verliep jammer genoeg niet zoals we hadden verwacht. Het leger sloot zich niet alleen niet bij ons aan, maar schoot zelfs op ons. Onze staatsgreep draaide uit tot een totale mislukking. Onze leiders werden opgesloten en Hitler kreeg een gevangenisstraf.

Otto, 24 jaar Mijn naam is Otto. Ik heb al enkele jaren geen vast werk meer gehad. De Joden hebben de economie voor Duitsland en de wereld hebben verprutst. We hebben een sterke leider nodig die een einde kan maken aan deze onnatuurlijke en rommelige democratie, waarbij opportunistische politici alleen maar aan zichzelf denken. Duitsland moet ook zijn plaats terugkrijgen op het Europese toneel. Alleen een sterk Duitsland kan Europa beschermen van het Bolsjewisme. Ik en mijn vrienden weten al voor wie wij gaan stemmen. Weet jij het ook al?