Crear actividad
Jugar Completar texto
In een ____________________ is de vrijheid van de burgers het belangrijkst . In Nederland vinden we vrijheid en gelijkheid erg belangrijk . Daarom staat in onze grondwet dat we recht hebben op vrijheid van meningsuiting , op privacy , kiesrecht en recht op gelijke behandeling . ____________________ zijn de basis van een democratie .
Nederland is een democratie . Dat betekent dat elke burger van achttien jaar of ouder invloed kan hebben op het bestuur van het land . Dat gebeurt via het parlement . Daarin zitten volksvertegenwoordigers . Dit zijn mensen die wij gekozen hebben . Het parlement bestaat uit de ____________________ en ____________________ ____________________ .

Zodra je achttien jaar bent mag je meedoen aan verkiezingen . Bij de verkiezingen voor het parlement kun je stemmen op de man of vrouw die volgens jou goede plannen heeft voor het land . Wordt die politicus gekozen , dan komt hij of zij in het parlement . Daar probeert hij of zij zo veel mogelijk van die plannen voor elkaar te krijgen .

Als je met een grote groep bent , is het moeilijk om het eens te worden met elkaar . Bij de democratie is dat ook zo . De een wil bijvoorbeeld meer snelwegen en de ander meer natuur . Ze zoeken dan een oplossing die ergens tussenin ligt . Bijna elk besluit heeft voor - en tegenstanders . In een democratie zoek je naar de beste oplossing voor zo veel mogelijk mensen . Dit heet een ____________________ .