Crear actividad
Jugar Relacionar Columnas

Uitbouw sterke staten

Uitbouw van een enorm handelsnetwerk

Katholisering

Sterkere tegenstanders

Lokale vestiging

In de 3de fase van de invallen begonnen de noormannen zich te vestigen in de gebieden die ze het interessantst vonden. Eens gevestigd beseften ze al snel dat het voordeliger en verstandiger was om met hun nieuwe buren handel te drijven. Het ligt voor de hand: je kan iemand één keer vermoorden en zijn/haar bezit stelen, maar je kan veel meer verdienen door je leven lang met die persoon handel te drijven.

Aan het begin van de invallen hoorden de noormannen niet bij een machtig rijk. Iedere stam bestuurde zichzelf en besloot zelfstandig om op handel- en plundertocht te vertrekken. Tegen de 11de eeuw ontstonden er echter echte koninkrijken in Scandinavië, met een sterk centraal bestuur. Deze rijken werden de voorlopers van het huidige Denemarken, Zweden en Noorwegen. Denemarken en Zweden waren zelfs vele eeuwen lang 1 groot en machtig rijk.

Tegen de 11de eeuw begonnen de lokale heren en koningen in West-Europa zich steeds beter te organiseren. Bevolkingsgroepen werkten samen in zelfverdediging en in het bouwen van sterke legers en burchten. Hierdoor was het voor de noormannen een stuk moeilijker om ongestraft en snel gebieden te plunderen.

Door hun inspanningen in de eeuwen daarvoor hadden de noormannen tegen het jaar 1000 een enorm handelsnetwerk opgebouwd. Langzaam focusten ze zich steeds exclusiever op die handel. Je koopt en verkoopt nu eenmaal gemakkelijker met je handelspartners als die weten dat je ze niet misschien zal beroven en vermoorden.

In de loop van de 11de eeuw bekeerden steeds meer stamhoofden en koningen van de Noormannen in Scandinavië zich tot het christendom. Volgens het christelijk geloof is het niet toegelaten medechristenen tot slaaf te nemen of zomaar te doden.