Crear actividad
Jugar Completar frases
Tijdens het communiceren gebruiken we veel meer dan enkel woorden . We zeggen ook heel erg veel met ons ____________________ . Eerst en vooral zeggen onze ____________________ erg veel . Aan iemand zijn ogen bijvoorbeeld kan je gemakkelijk afleiden hoe deze persoon zich voelt . Wanneer we spreken maken we ook erg veel gebruik van ____________________ . De leerkracht staat vooraan de klas vaak met haar handen te bewegen . Wanneer je iemand tegenkomt maak je een ____________________ , je begroet deze persoon door een handdruk of een kus .
Veel mensen hebben tijdens het geven van een presentatie erg veel zenuwen . Ze zitten dan heel de tijd te friemelen aan hun haar of handen . Mensen hebben deze ____________________ vaak zonder dat ze het zelf beseffen .
Gebaren kunnen veel informatie geven , dus het is belangrijk dat je hier voldoende aandacht aan besteedt . Zit bijvoorbeeld niet met je handen gekruist als je met iemand spreekt . Dit is een vorm van auto - contactgedrag dat de indruk wekt dat je jezelf afsluit voor een gesprek . Ook met ____________________ gebaren moet je oppassen , deze kunnen namelijk verschillen van cultuur tot cultuur .
Niet alleen je gelaatsuitdrukking en je gebaren zijn belangrijk , je hele lichaam oefent een belangrijke invloed uit . Lig je bijvoorbeeld met je hoofd op de bank tijdens de les , dan toon je met deze houding hoe je je op dat moment voelt . Dit noemen we een ____________________ houding .
Het wordt nog ingewikkelder , want niet alleen onze eigen lichaamshouding is belangrijk , ook de lichaamshouding van de ____________________ heeft een invloed . Vaak nemen we de houding van de ander onbewust over . Dit noemen we ____________________ .
Je kan zelf ook ____________________ uitzenden . Door je ogen te sluiten , je armen en benen te kruisen scherm je jezelf af van de communicatie . Je geeft duidelijk aan dat je liever niet wil communiceren .
Tot slot is ook de afstand tussen communicatiepartners belangrijk . We onderscheiden verschillende ____________________ . Wanneer je naar een concert gaat kijken dan bevind je je in de ____________________ zone . Heb je echter een belangrijk gesprek met je beste vriendin , dan valt dit in de ____________________ zone . Je vriendin omhelzen nadat je haar lang niet hebt gezien valt binnen de ____________________ zone . Een broodje bestellen bij de broodjeszaak valt dan weer binnen de ____________________ zone . Tot slot is er ook nog de ____________________ . Afhankelijk van je geslacht , leeftijd , cultuur ga je anders om met aanrakingen .